Cart:

0 item(s) - 0,00 kr
You have no items in your shopping cart.

0

Hur börjar man med paintball som hobby? Var kan jag pröva paintball? Vilken utrustning behöver jag?

1. Genom att hyra spelutrustning
2. Genom att arrangera ett styrt spelevenemang
3. Genom att delta i ett walk in-spel på Sissos Arena
4. Genom att skaffa egen spelutrustning
    4.1 Val av markör
    4.2. Val av mask
    4.3. Tryckluft eller koldioxid?
    4.4. Speldräkt
    4.5. Skor
    4.6. Bulkbälte
    4.7. Skydd
    4.8. Övrig utrustning


1. Uthyrning av spelutrustning

Du kan hyra spelutrustning av företag, till exempel av Sissos. Det finns firmor som hyr ut paintballutrustning i hela Finland, den närmare uthyrningsfirman hittar du lätt via till exempel webbplatsen paintball.fi eller med hjälp av Google.

Att hyra paintballutrustning inklusive kulor kostar cirka 200–350 kronor per person för en vardag och 300–500 kronor per person för en helg.

2. Styrda spelevenemang

Många paintballföretag arrangerar styrda spelevenemang. Ett evenemang innehåller den spelutrustning som behövs, ett spelområde och en instruktör som ger råd om hur utrustningen används, och hur spelet spelas. Ett styrt spelevenemang håller i allmänhet på 2–4 timmar och kostar virka 30–60 euro per person, beroende på evenemangets innehåll.

Sissos arrangerar evenemang på utomhusspelplanen Sissos Arena och i inomhusspelhallen Paintball Bunkkeri. Dessa evenemang är öppna för alla som är intresserade av grenen, och kräver inte någon egen utrustning överhuvudtaget, utan utrustning kan hyras direkt på plats.

3. Sissos Arenas walk in-spel

På Sissos Arena arrangeras öppna walk in-spelevenemang som är öppna för alla. Det går att hyra spelutrustning på plats ifall du inte äger egen. Spelen har utan undantag attraherat ett stort antal deltagare, så vi utlovar massor med måltavlor som också skjuter tillbaka.

Du kan delta i walk in-spelen oavsett om du är en erfaren spelare eller om du prövar på grenen på för första gången. Du kan anlända ensam eller med en vän, och det är också möjligt att följa spelet från andra sidan skyddsnätet utanför fältet.

4. Anskaffning av egen spelutrustning

Vi rekommenderar att man prövar grenen genom att hyra utrustning, delta i ett styrt spelevenemang eller låna utrustning av en kompis förrän man skaffar egen spelutrustning. Om du har tidigare spelerfarenhet underlättar det beslutet då du skaffar egen spelutrustning. Den kunniga personalen hos Sissos ger gärna råd och guidar dig alltid under dina första steg, så kom gärna med dina frågor till vår butik om du är intresserad.

Runtom i Finland finns det hundratals spelgrupper som spelar mer eller mindre regelbundet året runt, och som ordnar egna spelevenemang. Utöver dessa evenemang ordnar bland annat Sissos öppna walk in-spelevenemang där alla är välkomna oavsett om man hör till en grupp eller inte.

Om du har möjlighet att komma och bekanta dig med vår butik rekommenderar vi det. Vår butik har ett brett sortiment av allt som man behöver för paintball; markörer, masker, kulor, pipor, bulkbälten, magasin med mera. Våra yrkesskickliga försäljare kartlägger dina behov och rekommenderar en sådan helhet som passar dig bäst. Du kan också ringa oss så berättar vi mera om de produkter vi erbjuder.

Du kan bekanta dig med färdiga vapenpaket, paintballvapen, masker och övrig utrustning i vår webbutik.

4.1 Val av markör

Då du ska välja en paintballmarkör lönar det sig att börja med att fundera på hur du kommer att använda de redskap du skaffar. Vill du bara pröva hur det känns att spela, tänker du spela en eller en par gånger per sommar, eller planerar du kanske att spela mera aktivt till exempel med kompisar eller i en förening? Den billigaste markören kan vara ett perfekt val för den som är nyfiken på grenen eller för den som spelar sällan. Den som spelar mer aktivt kommer dock att uppskatta egenskaperna hos en markör av bättre kvalitet, såsom hållbarhet, funktionsduglighet och användarvänlighet.

Om du köper en ordentlig grundmarkör redan från början behöver du inte genast uppdatera hela utrustningen, utan du kan vid behov byta ut justerbara delar för att ändra på markörens utseende eller spelmässiga egenskaper enligt egen smak.

4.2. Val av mask

Masken är den viktigaste delen av utrustningen inom paintball, här lönar det sig inte att pruta på kvaliteten.
En bra mask ska inte trycka på någonstans och passar perfekt på användarens huvud. Det bästa sättet att hitta en mask som passar är alltså att prova olika modeller. Om du bor långt från en paintballbutik kan du prova dina spelkamraters masker och beställa den modell som du vill ha via vår webbutik. Mer information om att skaffa en egen mask får du genom att kontakta det sakkunniga försäljningsteamet hos Sissos.

Hos en bra mask fungerar luftcirkulationen så bra att den vattenånga som en utandning orsakar inte immar igen masklinsen. En annan sak som hjälper mot att linsen blir full av kondens under spelet är att skaffa en mask med dubbellins. Det lönar sig i allmänhet att ta hand om linsen och se till att den inte skråmas i onödan. Det finns inget som är så frustrerande som att spela med en skråmig lins som immar igen i mitten av varje spelomgång.

4.3. Tryckluft eller koldioxid?

I paintballmarkörer används tryckluft eller koldioxid som drivmedel. Koldioxid är en vätskeformig gas som behöver värme för att utvidgas och kunna utnyttjas i markören, medan tryckluft är luft som komprimerats i ett litet utrymme. Tryckluft, som har börjat användas mycket flitigt under de senaste tio åren, finns tillgängliga i spelflaskor med tryck på 200 bar och 300 bar. I ändan av tryckluftflaskan monterar man en regulator, det vill säga ett tryckreglage, som justerar trycket så att det är lämpligt för markören. 

Tryckluft är en lite dyrare första investering än koldioxid, men det betalar sig snabbt tillbaka i form av användarvänlighet och simplicitet. Flaskorna behöver inte vägas, och du behöver inte gissa hur mycket gas som finns kvar, utan du ser det direkt från mätaren. De flesta firmor som hyr ut paintballutrustning har gått över till att använda tryckluft just för att det är så enkelt och smidigt att använda.

4.4. Speldräkt

- Halare.
Ett lätt sätt att skydda kläder som du bär under halaren från att nötas och smutsas ner. Välj en storlek större än din vanliga så begränsas inte din rörlighet även om du skulle vara klädd i flera lager. En kamouflagefärgad halare gör också att spelaren är svårare att urskilja då man spelar på en skogsplan.

- Kamouflagedräkt.
De mest omtyckta speldräkterna under skogsspel är kamouflagedräkter. Speldräkterna, som har ett skogsmönster, gör att spelarna är svåra att urskilja från terrängen. Det lönar sig att komma ihåg att inte ens det bästa kamouflagemönstret fungerar om spelaren hela tiden rör på sig, eftersom snabba rörelser omedelbart avslöjar spelarens läge.

- Speldräkter avsedda för tävlingsspel.
Välvadderade speldräkter med välfungerande luftcirkulation är utvecklade enkom för paintballspel. I skjortornas sidor och i byxornas insida har man använt sig av nätmaterial som lätt släpper igenom luft. I skjortorna och byxorna har man också använt sig av vaddering på områden där man sannolikt kan bli träffad, och som skyddar mot fall och stötar.

4.5. Skor

Då man spelar paintball lönar det sig att använda skor som är lämpliga för att röra sig i skogen. Skor med höga skaft som stöder vristerna och ger bra stöd på varierande underlag är som klippta och skurna för spel i skogsterräng. Militärkängor, vandringskängor, orienteringsskor - eller för fuktiga underlag gummistövlar - är alla bra val.

4.6. Bulkbälte

Med hjälp av bulkbältet bär du lätt med dig extra kulor på planen. I spel som har ett större antal spelare går det åt kulor på ett helt annat sätt än då man spelar till exempel i omgångar med tre mot tre, och vad är väl tråkigare än att behöva avlägsna sig för att man har slut på kulor i magasinet.
Bulkbälten kommer i olika storlekar och modeller, och kan förvara behållare för hundra eller hundrafyrtio kulor, så kallade bulkar. I små bälten får man rum med två stycken bulkar på 100 kulor styck, medan större bälten kan rymma upp till tretton större bulkar på 140 kulor styck. Det finns också olika typer av stridsvästar för att bära med sig bulkar. Bekanta dig med vårt urval i vår webbutik eller kom och besök oss i butiken.

4.7. Skydd

Du får en trevligare spelupplevelse om du skyddar din kropp från träffar och stötar.
Olika skydd som spelare använder är följande:

- Knäskydd. Mjuka knäskydd som bärs under byxorna sitter bra på benen och förhindrar blåmärken. Med hjälp av knäskydd kan man spela i knästående position utan att få ont i knäna.

- Armbågsskydd, de flesta modeller skyddar förutom armbågen också handlederna.

- Bröstpansar, finns som hård och mjuk modell. Ett hårt pansar gör att träffar i överkroppen inte gör ont, medan ett mjukare pansar ökar chansen för att kulan ska rikoschettera (och inte gå sönder).

- Halsskydd, det mjuka gummimaterialet skyddar halsområdet från blåmärken och onödig smärta. Då en färgkula träffar bar hud lämnar den vanligtvis efter sig ett otrevligt märke och ett ömt blåmärke. För att undvika detta rekommenderar vi att spelare använder halsskydd. Då behöver du inte heller förklara åt någon i skolan eller på arbetsplatsen varför du har halsen full av underliga märken.

- Sliding pant, vadderade, hudnära "shorts" som erbjuder extra skydd från stötar mot höfter och överlår. De flesta modeller går också att kombinera med underlivsskydd. Ett skydd som är omtyckt bland tävlingsspelare och blir mera allmänt även bland skogsspelare.

4.8. Övrig utrustning

- Med en remoteslang blir din markör en hel luftflaska lättare. Flaskan bärs istället på spelarens rygg, där trycket färdas längs en elastisk spiralslang till markören. En mycket smidig lösning om du vill ha en lättare markör eller om du har en kolv/stock på ditt vapen. Remoteslangar kommer med snabbkoppling eller utan.

- Stocken gör att markören blir både enklare att använda och mera noggrann, särskilt om man använder remoteslang. Samtidigt blir utseendet mera autentiskt, då ditt stormgevär - som annars ser äkta ut - inte sitter fast i en svart klump som förstör helhetsintrycket.

- En precisionspipa gör att markören skjuter tystare, och att kulorna träffar mera exakt. Gasen som gör att kulan sätts i rörelse kan smita ut lite i taget genom de håll som borrats i ändan av pipan, och detta gör smällen märkbart mjukare. De mest omtyckta piporna har en längd på 14 eller 16 tum (som exempel är standardpipan på en tippmannmarkör cirka 8,5 tum lång).